„A tudatos jelenlét pillanatról-pillanatra gyakorolt ítélkezéstől mentes tudatosság, melyet odafigyelés révén gyakorlunk. Az éberség az élet természetes része. Gyakorlással erősíthető. Ezt a gyakorlást néha meditációnak hívják. De a meditáció nem az, amit gondolsz. A meditáció valójában a figyelemről szól, és figyelni kizárólag az érzékeinken és tudatunkon keresztül tudunk. A meditáció egyfajta megbarátkozás magunkkal és a tapasztalásunkkal. Természetesen a tapasztalásunk nagyon kiterjedt, magába foglalja a testünket, tudatunkat, szívünket és az egész világot.“

(Jon Kabat-Zinn: Coming to Our Senses: Healing Ourselves and the World Through Mindfulness)

A mindfulness szót magyarra tudatos jelenlétként vagy éber figyelemként szoktuk fordítani, amely gyakorlása a jelen pillanat ítélkezés mentes elfogadására irányul. Gyökerei ugyan a buddhista meditációból erednek, de mindenki gyakorolhatja világnézettől függetlenül. Amikor meditációról beszélünk nem egy misztikus, okkult tevékenységet értünk rajta. A meditáció célja egyszerűen az, hogy önmagunk legyünk és amennyire lehetséges, tudjuk, hogy ő kicsoda.

Időnk nagy részében elménk elkalandozik, egyik témáról a másikra vándorol. A jövőn gondolkodik, aggódik, a múlttal foglalkozik, rágódik vagy csak egyszerűen fantáziál és álmodozik. A mindfulness meditáció célja nem a gondolkozás leállítása vagy az elme kiürítése, hanem az, hogy éber figyelemmel legyünk a testi érzetekre, gondolatokra és érzelmekre, hogy tisztábban lássuk őket.

A meditáció gyakorlása visszahoz bennünket a jelenbe, javítja a koncentrációt, csökkenti a tépelődő gondolatokat, ami gyakori oka a stresszállapotoknak. Támogat bennünket a berögzült viselkedésminták és negatív automatikus gondolatok megváltoztatásában, hozzájárulva ahhoz, hogy stresszhelyzetekben adaptívabb válaszreakciót adjunk. Segít megérteni, elfogadni és egészséges módon foglalkozni a nehéz érzésekkel. Pozitívan hat az immunrendszer működésére, betegségekkel való megküzdési potenciálra. Gyakorlásával nyugodtabbak és elfogadóbbak leszünk magunkkal és másokkal egyaránt.

Részvételi díj

Az aktuális tréning meghirdetésénél megadva.

Helyszín

A tréningek online vagy személyes részvételi formában kerülnek megtartásra. Online tréningek esetén ZOOM program használatával lehet csatlakozni, míg a személyes tanulás helyszíne: 1024 Budapest, Fillér utca 19. Online tréningek esetén 20, személyes részvételű csoportok esetén 12 fő a maximális létszám.

Jelentkezés

Jelentkezni és érdeklődni az alábbi elérhetőségeken vagy az űrlap kitöltésével lehetőséges.
pszichologus@somogyiangelika.hu
+36 20 4282 294

Aktuális tréningek

Nem találtunk eseményt!