Munkahelyi stressz

A munkahelyi környezet, elvárások, változó feltételek gyakran válnak stressz forrássá a munkavállalók számára. A munkahelyi stressz tényezőknek a munkavállalók egészségére lehet pozitív vagy negatív hatása is. Hozzájárulhatnak az egyén mentális egészségéhez, de súlyosbíthatják a már meglévő problémákat vagy akár mentális problémák kialakulásához vezethetnek. Az, hogy egy adott munkahelyi tényező stresszkeltő vagy sem nagy mértékben függ a munkavállaló egyéni mentális állapotától és megküzdési kompetenciáitól.  Szervezeti szinten a munkahelyi stressz alacsony termelékenységet, hiányzást, munkaerő elvándorlást és munkahelyi feszültséget okozhat. A teljesítménycsökkentő hatását számos kutatás alátámasztotta, így azok a vállalatok, amelyek a munkahelyi stressz csökkentésére vagy megelőzésére figyelmet és befektetést fordítanak, versenyelőnyre tehetnek szert azokkal szemben, akik nem tesznek lépéseket ezen a téren.

A stresszkezelő programok irányulhatnak az munkavállalókra és a szervezetre. A dolgozók a beavatkozás során olyan készségeket és módszereket sajátítanak el, amelyek hozzásegítik őket a munkahelyi stressz hatékony kezeléséhez. A szervezetre irányuló intervenció során a dolgozók szükségleteihez jobban illeszkedő munkakörülmények kialakítása a cél.

Munkahelyi stressz mérése

A stresszkezelő programok bevezetése előtt célszerű felmérést készíteni a szervezeti és egyéni szintű stressz mértékéről egyaránt. Ez a vizsgálatot egy, a nemzetközi gyakorlatban is használatos, többdimenziós kérdőív alkalmazásával történik. A kérdőív bármely gazdasági szektorban, foglalkoztatási ágazatban használható. További előnye, hogy a nemzetközi elterjedtségének köszönhetően országok közötti összehasonlításra is alkalmas. A kérdőíves mérésnek egyéni szinten a megélt stressz mértékéről való visszajelzés mellett a megelőzés szempontjából is fontos szerepe van.

Munkahelyi stressz menedzsment tréning

A tréning során a résztvevők egyéni és szervezeti szinten azonosítják a munkahelyi stressz tényezőket, amelyhez a kérdőíves felmérés segítséget nyújthat. Megismerkednek hatékony stressz csökkentő módszerekkel, majd saját stresszkezelő stratégiát dolgoznak ki. Az így elsajátított módszereket később beillesztik a hétköznapi munkájukba, amelynek a stresszkezelés mellett megelőző funkciója is van.

A tréning program kialakítása a szervezeti elvárásokhoz illeszkedik.

Ajánlat kérése

Jelentkezni és érdeklődni az alábbi elérhetőségeken vagy az űrlap kitöltésével lehetőséges.
pszichologus@somogyiangelika.hu
+36 20 4282 294
Melyik tréning érdekli?