A Gendlin-féle fókuszolás arra épít, hogy létezik egyfajta testi tudatosság, “testi bölcsesség”, amellyel ellazult állapotban, figyelmünk irányításával kapcsolatba kerülhetünk. Azt az alapgondolatot hasznosítjuk, hogy a testünkben, a zsigereinkben van a lelki helyzetünk, problémáink megértésének kulcsa és képesek vagyunk tudatossá tenni a belsőnkből érkező jelzéseket.

A két napos tréning során megismerkedünk a fókuszolás alapjaival, elsajátítjuk az alapvető lépéseket, lehetőség nyílik többféle helyzetben kipróbálni magunkat. A gyakorlatok során ellazult állapotban, figyelmünket befelé irányítva adott témákhoz, aktuális közérzetünkhöz vagy külső ingerekhez kapcsolódó testi érzetek tudatosítását gyakoroljuk. Élményt szerzünk belső világunkról, tanuljuk az elfogadó, együttérző önmagunk felé fordulást.

A fókuszolás gyakorlásával nő az intuíció, a belső és külső empátia, a másikra való figyelés képessége. A fókuszolás nem csak a közvetlen probléma megoldására hat, hanem van egy általánosabb, kiterjedtebb hatása is. Hosszabb időn keresztül történő alkalmazása hozzájárulhat a személyiségfejlődés felnőttkori folyamatához. A fókuszolás képessé tesz arra, hogy megtaláljuk azt a pontot, ahol az életünk elakadt és hozzásegít, hogy változást idézzünk elő ebben az állapotban.

A módszer üzenete, hogy a bajba jutott embernek magán kell segítenie és erre képes is, visszaadja az emberek önrendelkezési jogát életük felett.

A fókuszolás önállóan is használható módszer, amely beépíthető a mindennapjainkba. Rendszeres gyakorlással elsajátíthatjuk ezt a fajta befelé figyelést, megtanulhatunk másképp nézni szokásos működési módunkra, beidegződéseinkre. Segítségével kiléphetünk szokásaink köréből, hatékony eszközzé válhat problémáink megoldásában.

Jelentkezés

Jelentkezni és érdeklődni az alábbi elérhetőségeken vagy az űrlap kitöltésével lehetőséges.

pszichologus@somogyiangelika.hu
+36 20 4282 294

Aktuális tréningek

Nem találtunk eseményt!